Borválogatás az ünnepi felkészüléshez

Megjegyzés: ez egy régebbi cikk, az elvek mentén érdekes lehet, a konkrét ajánlásokat tekintve azonban már nem aktuális - az aktuális kínálatunk folyamatosan változik, így némelyik tételek már biztosan nem elérhetőek. A jó hír: 

Hívjon, és szívesen segítek Önnek!

Közeledik az ünnep - idén is ajánlok egy válogatást naturális borainkból, amelyekből érdemes lehet bekészíteni pár palackot otthonra. Sőt ezúttal konkrét párosítási javaslatokat teszek azokra az étel és bor kombinációkra, amelyek biztosan harmóniában lesznek egymással.

Természetesen most is él az ajánlat: ha elbizonytalanodna, keressen bátran, szívesen segítek választani.

Karácsonyi ételek, karácsonyi borok

Halászlé - Siller

Sokan talán meglepődnek, de bizony a levesek mellé is bátran lehet bort fogyasztani. A halászlé meghatározó eleme a fűszerpaprika, amelyhez fehérborral roppant nehéz igazodni, a vörösborok tannintartalma pedig mágneses vihart okozna e karakteres fűszer társaságában. A legjobb megoldás, ha egy Sillert választunk hozzá, amely bortípus, karakterében a rosé és a vörösborok között helyezkedik el, mintegy átmenetként. Aromája nagyszerűen illeszkedik a fűszerpaprikához, pikáns savai pedig biztosítják azt a lendületet, melynek segítségével méltó partnere ennek a tradicionális karácsonyi fogásnak.

Ajánlatunk: Kékhegy pince Mátrai Siller "Piroska"

Rántott hal - Testes Fehérbor

A második fogásként tálalt rántott hal esetében a panírréteg magas zsírtartalma határozza meg alapvetően a választandó bor karakterét. Legalább közepes mértékű alkoholtartalom és szép kerek savérzet szükségeltetik a bor oldaláról ahhoz, hogy érdemben kísérhesse ezt az ételt. Sőt, úgy is mondhatnám, hogy minél magasabb az alkoholtartalom, annál biztosabb a borválasztás ebben az esetben!

Ajánlatunk: Kohári pince Egri Tramini

Töltött káposzta - Könnyű Rosé

Ez a sokak által kedvelt étel készülhet savanyú-, vagy édes káposztából. Előbbi esetben nagyon nehéz, utóbbiban végtelenül egyszerű kiválasztani a megfelelő bort. A lényeg, hogy mindkét esetben határozott savérzetű, alapvetően "sós" karakterű, ásványos fehérborban gondolkodjunk. Üdvözítő megoldás lehet egy könnyű rosé, aminek savai szinte szárnyalnak, teste könnyed, finoman fűszeres aromája pedig remek harmóniát teremt a káposztán alapuló fogásokkal.

Ajánlatunk: Kúcs Gyula Villányi Rosé "FrankóNéró"

Pulyka sült - Testes Fehérbor

A sült pulyka határozott fellépésű, karakteres fehérbort kíván. Kiváló választás, ha különleges kőzetű dűlőről származó, testes fehérborban gondolkodunk. Csillámpala előnyben!

Ajánlatunk: Steigler Soproni Zöldveltelini

Sertéssült - félédes fehér

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy egy alapvetően sós érzetű, rusztikus fogáshoz maradékcukros bort válasszunk kísérőként. Pedig igen! A félédes érzetű borok az étel zsírosságát példaértékűen balanszírozzák ki; ha egyszer kipróbálja, egészen biztosan nem fogja elfelejteni az élményt amiben részesül!

Ajánlatunk: Márton Birtok Tokaji Furmint "Rosenbaum Gerson"

Kacsasült - aromás vörös

Kacsacomb, kacsamell, egészben sült kacsa; az ünnepi asztal gyakori szereplői, s milyen jól kísérhetőek borral! A kacsa jellegzetes aromája határozza meg elsősorban a borválasztást, ami jelen esetben azt jelenti, hogy karakteres aromájú nedűben célszerű gondolkodnunk, ami még csak véletlenül sem tannin bomba!

Ajánlatunk: Csutorás Egri Kadarka

Steak - vörös tannin tornádó

Régebben még kevésbé számított az év végi ünnepek klasszikusának a steak, de ma már igen gyakori szereplője a karácsonyi menüsoroknak. Nos, mellé jöhetnek a hatalmas testű, tanninban dúskáló, veretes vörös tételek. Jelen esetben a cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és syrah mindenképp előnyben!

Ajánlatunk: Kohári pince Egri Cabernet franc O'Bashky

Beigli - Kései Szüretelésű Édes Fehérbor

Édességekhez édes bor illik a legjobban. Ebben a kérdésben nincs "B" verzió; a bor mindig legyen édesebb mint az étel!

Ajánlatunk: Obzidian pince Tokaji Kései Cuvée

Csokoládés desszert - édes vörös

A csokoládés édességekhez a vörösborok passzolnak legjobban, ez nem kérdés. No, de melyik; a száraz, vagy az édes? Szerintem a válasz egyértelmű; az édes! Az már egy másik kérdés, hogy egészen a közelmúltig szinte lehetetlen volt olyan vörös tétellel összetalálkozni, amely természetes cukorral rendelkezik. Tóth Istvánék - Kohári pince - megoldották ezt a többismeretlenes egyenletet. Szűrtek egy ultra-brutális édes vöröset az egerszalóki lankákról. Gyümölcsös vadételekhez és gyümölcsös kacsához is szenzációs!

Ajánlatunk: Kohári pince Egri Cabernet sauvignon "Tiszta lap"

Utóirat:

  1. Egy régebbi írásom a természetes(!) édes vörösekről: Igen, édes vörösbor elviekben születhet. Elviekben.
  2. Az ételek és borok párosításának alapszabályairól itt olvashat: Az étel és bor társítás alapszabályai



Messengeren jött:

Miután kikerült ez a blogbejegyzés, a Messengeren jött az alábbi kérdés, beillesztem ide is, hátha másokat is érdekel:

"Szia, lazachoz milyen bort tudnál ajánlani?"

Mindenképpen valamilyen testes, magas alkoholú fehéret, vagy rosét ajánlanék hozzá, a mostani kínálatból pl a Kohári Pince Egri Traminijét 2018-ból, vagy az Egri Pinot Noir Roséját szintén 2018-ból.

Milyen bor illik a lazachoz? Most így a 2020-as kínálatból lazachoz én ezt a két bort ajánlom!

Szóljon hozzá

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megjegyzések jóváhagyás után kerülnek közzétételre. Az ellenőrzést az elharapódzó mennyiségű spam miatt vezettük be.