Tállya Wines Tokaji Furmint "Tállya" 2015

Világos aranysárga megjelenés. Illatát virágok és érett-, lédús gyümölcsök aromái határozzák meg,  ásványos jegyek ölelésében. Kóstolva száraz, vibráló savérzet, izmos test, feszes felszín, hosszantartó-, életteli gyümölcsös ízek jellemzik. Ez a bor csupa erő és energia. Javallott óvatosan kezelni, mivel ha nem figyel az ember, a butélia tartalma úgy tud lecsúszni, hogy mire észbe kapunk, márt hűlt helye a nedűnek... ;) Salátákhoz, valamint fehérhúsú szárnyasokból és halakból készített fogásokhoz ajánlom kísérőként, nagy szeretettel!

A bor alkotóiról:

"A kultúra, képzőművészet, hagyományok iránti tisztelet, a jó ételek, jó borok nagy szeretete hozta össze a három, nem állandóan Tállyán élő termelőt: Szűcs Ferencet, Barta Pétert, Zsadányi Lászlót, s 2013-ban csatlakozott még Márton-Kováts Krisztina, úgyhogy az új 2014-es megjelenés már 4 termelőt fog majd össze.

A száraz furmint a Tállya nevet kapta a már jól ismert Mád mintájára. A több éve indult mádi kezdeményezés egyébként is példaértékű a tállyai szőlőtulajdonosoknak. A borokat (az egyébként mádi) Hudák István készíti, aki a szőlőterületek felügyeletét is elvállalta.

Szövetkezetünk több mint 30 hektáron gazdálkodik, mintegy 20 dűlőben.  Az ásványos dűlőkre jellemzőek a minerális ízek, művelésük hagyományos, kézműves úton történik.

A Tállya-bor 2012-es évjáratában a Somszög-, Görbe-, Bohomály-, Bártfai-, Tökös-mály-, Dongó- és Hasznos-dűlőkből jött az alapanyag a borhoz. Elképzelhető, hogy a 2013-as évjárat során még két új dűlővel bővül a kör. 

A szőlőben nagyarányú az élőmunkaerő használata, minimális a permetezés és alacsonyak a termésátlagok. Egyik kiemelt célunk, hogy a több tízéves (sokszor 80-90 éves) elhanyagolt területeket eredeti formájukba állítsuk vissza, és abban őrizzük meg azokat. Kifejezetten keressük a régi, elhagyatottan álló ültetvényeket, melyeket sokszor 3-4 éves munkával teszünk újra termővé. Eközben sok-sok meglepetés ér bennünket, többnyire, ami az ízeket illeti, kellemes.

A szőlő minőségére vonatkozó követelmények magasak. Ugyan rendelkezünk biztos technológiai háttérrel, s a 2013-as év végéig a termelésbe bevont területeink összmennyisége túllépte a 30 hektárt, mindezen körülmények ellenére igyekszünk továbbra is megőrizni korábbi kézműves borászat jellegünket.  Nyitottak vagyunk más helyi termelők felé, amennyiben a művelés és a bor minősége eléri az általunk képviselt színvonalat. Ezt a nyitottságot fejezi ki a tokaji palackon használt logo, amely egy fraktál, azaz az eredeti forma megváltozása nélkül bővíthető az ágak, azaz a tagok száma.

Boraink korlátozott darabszámban készülnek, kézműves stílusban, igyekszünk a Tállyára jellemző különleges savgerincet megőrizni. Éretten szedett szőlőinket minimum 6 hónapig, döntően hordóban, érleljük, ennek köszönhetően a borok ízvilágát a nem túl magas alkoholtartalom mellett a gyümölcsösség és az élénk savak határozzák meg."

2 790 Ft
3 720,00 Ft / l