Itt találkozhatott velünk - a médiában

Az utóbbi néhány évben megjelentek Magyarországon a „kézműves borok”. A kézművességet azonban sokan sokféleképpen, néhányan pedig egyenesen félremagyarázzák. Vannak, akik nem véletlenül. Nem csoda tehát, ha a fogyasztóban téves kép alakul ki a kézművességről, és annak lényegéről – a természetességről.

Itt találkozhatott velünk a médiában:

 
Ott ahol ennyi a (részben szándékosan generált) félreértés, ott fontos a média segítsége, hogy minél többen megértsék: a kézműves borok olyan borok, melyek nem a tervezőasztalon születnek, hanem a szőlőültetvényen. (Nem, ez ma már nem magától értetődő, ahogyan az sem: a borhoz szőlő kell, és nem más...!) A kézműves borok esetében a stílus és a minőség legmeghatározóbb formálója a termőhely az évjárat és a természetnek magát alárendelő, alkotó borász. Olyan boregyéniségek, melyek hitelessége ellenőrzött és megkérdőjelezhetetlen, amit elsősorban a mögötte álló ember igazol. Olyan borok, melyek miután megszülettek, önálló életet élnek, ízlést formálnak, igényt teremtenek, érzéketlenek a mindenkori divatirányzatokra, illetve bizonyos körökben ők maguk diktálják azokat. A kézműves borok olyan borok, melyeken keresztül maga a természet üzen! A Kinizsi utcában található kereskedésünkben, és itt a pincearon.hu oldalán kizárólag ezeket a borokat keressük, kínáljuk. Kovács Antal háromszoros, örökös magyar bajnok sommelier neve a garancia arra, hogy mi a kézművesség jelzőjét az eredeti, nemes értelmében használjuk!
 

Kovács Antal – az egyik legismertebb magyar sommelier

Kovács Antal, az egyik legismertebb magyar sommelier, pályáját a rendszerváltás idejében, 1989-ben kezdte. Végigjárta a vendéglátás szamárlétráját, és közben mindent megtanult a borról, amit csak lehet! Ő volt az első olyan sommelier, aki Magyarországon háromszor is (1994.,1995.,1997.) elnyerte a magyar bajnoki címet a sommelier-ek versenyében, és ezzel elsőként lett örökös magyar bajnok. Sommelier-ként az ország egyik legnevesebb éttermében, a Gundelben dolgozott 7 évet, majd innen Zwack Péter csábította magához. Jelenleg egy kis csapattal a háta mögött a saját – kézműves borokat gondozó – webshopját üzemelteti a www.pincearon.hu címen. Antal ismertségét nem csak a szakmai eredményeinek köszönheti, hanem annak is, hogy igazi karakter, nem véletlen, hogy gyakran kérik fel szereplésre tévék, rádiók, és újságok is. Ezért is találkozhatott vele korábban az RTL Klub több műsorában (Receptklub, EstiShowder), a TV2 vagy éppen az OzoneNetwork műsoraiban. A TV szereplések mellett hallhatta a vele készült riportokat a Kossuth Rádió, Gazdasági Rádió, vagy éppen az InfoRádió adásaiban.
 

On-line elérhető műsorok:

Kovács Antal a tv2-vel, Etyeken

 

Interjú az első Közép-Európai Sommelier Bajnokság második estéjén

Az alábbi interjú az első Közép-Európai Sommelier Bajnokság második estéjén készült, és a helyi, Mosonmagyaróvári Városi Televízión került adásba. Az interjú a két napos verseny után készült, legyenek velem megértőek, ha a felvételen átjönnek a fáradtságom jelei. (Átjönnek)

Jó negyedórán keresztül beszélgettünk, többek között ott hangzott el az a kérdés is, hogy ha nők ennyire jók ebben a dologban, akkor miért van ennyire kevés női sommelier? De a szokásos kérdéseken túl beszélgettünk még arról is, hogy mi volt a fekete poharak szerepe, az öregebb bor tényleg jobb-e, és persze az (elsőre) egyszerűnek tűnő feladatról a verseny végén.
 
u.i.: A videóban is hivatkozott Ludányi Balázs borait itt találja a kínálatunkban. Sajnos a a felismerendő tételek között szerepelő bor lassan már a múlté.

 

Igazi kézműves bor hölgyeknek, az ATV műsorán. (Új ablakban nyílik!)

Juventus Rádió, Budapesti Arcok (Új ablakban nyílik!)

 

További cikkeink

Kő-juice: a kőzet kifacsart leve...

A kritikusaim időnként azzal vádolnak, hogy szeretek néha túlzásokba esni. Tudja mit? Lehet, hogy igazuk van, még akkor is, ha az idő végül gyakran mégiscsak engem igazol. Így volt ez, amikor az egyik kézműves borászunkról kijelentettem, hogy egy igazi fenegyerek, ő volt az, akinek a borait kóstolva először megfogalmazódott bennem, hogy van egy olyan borkategória, aminek eddig nem volt neve. Így hát adtam neki egyet, ez lett a kő-juice...:

Szél Fiai Borvacsora - Szél Fiai Fogadó, Nyúl, természetesen Prisztóka Tibor kézműves boraival

Egy szenzációs borvacsorán vehettünk részt Nyúlon, Prisztóka Tibor fogadójában. Tibor borait már sokszor méltattam, most inkább a konyhát ajánlanám szíves figyelmükbe. A legtöbb vásárlónk budapesti vagy környékbeli, ezért külön is ki szeretném emelni: Bp határától nagyjából 1 óra utazással érhető el a fogadó. Ha van értelme kulináris élményekért 60 percet autópályázni, akkor ez a kérdés Nyúlon nyer értelmet!

Kézműves fagyi, kézműves ropi, kézműves gumibelső, kézműves féktárcsa...

Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pincészet frontembere volt a vendéglátónk, aki sok minden más mellett, mesélt a kézműves fagyiról, a kézműves ropiról, a kézműves gumibelsőről, és a kézműves féktárcsáról is... De tényleg! Na jó, a kézműves borról egy kicsit többet: